Ποδήλατο στην πόλη - Είναι ασφαλές; 10 συμβουλές για πεταλιές χωρίς φόβο!

Η περίοδος των εκπτώσεων είναι για πολλούς η καταλληλότερη για να κάνουν αγορές προϊόντων που κοστίζουν περισσότερο. Σε συνδυασμό με την αύξηση στα καύσιμα τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται το ποδήλατο ως το βασικό μέσο μετακίνησης και παράλληλα εκγύμνασης!

Αν αυτή η σκέψη βασανίζει κι εσένα, όμως φοβάσαι το ποδήλατο στην πόλη, διάβασε 10 συμβουλές παρακάτω, που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στο πεντάλ και να κατακτήσεις τους δρόμους της πόλης με ασφάλεια!

 

Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να έχεις ένα ποδήλατο το οποίο έχει κατασκευαστεί για το δικό σου σκοπό. Μπορεί αυτό να είναι ποδήλατο ηλεκτρικό, πόλης ή ποδήλατο trekking (ιδανικό και για το βουνό και για την πόλη)! Ένα  αγωνιστικό ή  ποδήλατο Mountain Bike, σίγουρα θα διαπιστώσει κανείς ότι είναι ακατάλληλο για τις συνεχείς στάσεις σε φανάρια ή για το οδόστρωμα.

Για την ασφαλή σου μετακίνηση στην πόλη χρειάζεσαι φυσικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως για παράδειγμα κράνος και προστατευτικά, φώτα και κουδουνάκι. Επίσης με τον καιρό θα δεις πως είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου ένα κιτ με εργαλεία και τρόμπα, για τυχόν απρόοπτα! Τέλος απαραίτητο για την ασφάλεια του ποδηλάτου σου είναι το λουκέτο!

Πριν από κάθε μετακίνηση, κυρίως στην αρχή είναι σημαντικό να κάνεις ένα τσεκ-απ σε φρένα, λάστιχα, αλυσίδα και φώτα. Σύντομα θα μάθεις να “ακούς” και να “αισθάνεσαι” το ποδήλατό σου σαν την προέκταση του εαυτού σου. Θα καταλαβαίνεις μόλις το δεις ή το ”περπατήσεις” με τα χέρια αν έχει κάποιο πρόβλημα! Τέλος, βρες το ύψος της σέλας που σου ταιριάζει - στην αρχή αν αισθάνεσαι ανασφάλεια μπορείς να την έχεις και πιο χαμηλά, έτσι ώστε να πατάει ολόκληρο το πέλμα στο έδαφος! Αργότερα, καλό είναι να τη ρυθμίσεις έτσι ώστε να ακουμπάς μετά βίας με τη μύτη του παπουτσιού στο έδαφος, ενώ κάθεσαι στη σέλα.

Σίγουρα τα ρούχα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην άνεση, και κατ’ επέκταση στην αυτοπεποίθηση, κίνηση και ασφάλειά σου. Σίγουρα όταν πηγαίνεις στη δουλειά, θέλεις να ντύνεσαι casual. Έτσι λοιπόν φρόντισε να φοράς τα κατάλληλα ρούχα για την περίσταση, αποφεύγοντάς όμως ενδύματα όπως φαρδύ παντελόνι που μπορεί να πιαστεί στην αλυσίδα ή σανδάλια και πέδιλα που μπορούν εύκολα να γλυστρίσουν στα πεντάλ! Για τις φίλες μας που τις αρέσουν τα φορέματα και οι φούστες, μπορούν να προτιμήσουν ένα ποδηλατικό κολάν κάτω από τα ρούχα τους, να επιλέξουν skorts ή φούστες 2 σε 1 που διαθέτουν εσωτερικό κολάν!

EXTRA TIP: Τοποθέτησε 2 παραμάνες σε κάποιο σημείο του ποδηλάτου σου! Μας ευχαριστείς μετά...

Η αλλαγή στη ζωή σου θα ξεκινήσει αφού πάρεις απόφαση την πραγματοποιήσεις! Όσο κι αν διστάζεις ή φοβάσαι, κάνε το πρώτο βήμα και άνοιξε την πόρτα. Κάνε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά σου, σε ένα πάρκο ή ακόμα και στην αυλή της πολυκατοικίας σου, αν σε τρομοκρατεί ο δρόμος. Ξεκίνα με μικρής διάρκειας διαδρομές, σταμάτα, ξεκουράσου, κάνε ορθοπεταλιά, δοκίμασε τα φρένα σου. Σύντομα θα δεις ότι θέλεις να επεκτείνεις τις μικρές σου διαδρομές.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μετακινηθείς στους δρόμους της πόλης, για να πας στη δουλειά σου. Καλό θα είναι να σχεδιάσεις τη διαδρομή σου, έτσι ώστε να αποφύγεις δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή με πολλή κίνηση. Το ποδήλατο είναι το γρηγορότερο με διαφορά μέσο μεταφοράς, μέσα στην πόλη τις καθημερινές. Επομένως και να κάνεις κάποια λεπτά παραπάνω για την ασφαλή μετακίνησή σου, δεν είναι πρόβλημα! Αν κουραστείς μπορείς να πάρεις το ποδήλατο στα χέρια και να περπατήσεις το υπόλοιπο της διαδρομής, μια μικρότερη απόσταση ή μια δύσκολη ανηφόρα. Πάρε το χρόνο σου και διαχειρίσου τον όπως νομίζεις. Δε θα σε μαλώσει κανείς, επειδή φρόντισες για την ασφάλειά σου.

Το γεγονός ότι κάνεις ποδήλατο, όπως όταν ήσουν παιδί και δεν είχες ιδέα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δε σημαίνει πως μπορείς να κάνεις ότι θέλεις στο δρόμο! Είναι υποχρεωτικό να σταματάμε στο φανάρι, σε διασταυρώσεις με στοπ, να ΜΗΝ κινούμαστε αντίθετα σε μονόδρομο, να ΜΗΝ προσπερνάμε από δεξιά (εκτός κι αν είμαστε σε ποδηλατόδρομο) να αποφεύγουμε τους επικίνδυνους ελιγμούς και να προειδοποιούμε τα πίσω οχήματα με το χέρι μας, όταν θέλουμε να στρίψουμε!

 Να θυμάσαι πως είναι απαγορευτικό να προσπερνάς μεγάλα οχήματα από οποιαδήποτε πλευρά! Το μεγάλο μήκος τους δεν επιτρέπει στους οδηγούς να έχουν πλήρη ορατότητα στο δρόμο από τους καθρέφτες, κι έτσι είναι πολύ πιθανό να μη σας δουν!

Κάνοντας μόνο λίγο καιρό ποδήλατο, θα παρατηρήσεις πως νιώθεις ευφορία λόγω των ενδορφινινών που εκκρίνονται κατά την άσκηση, και καθόλου εκνευρισμό που σου προκαλούν άλλα μέσα μεταφοράς, μιας και τώρα έχεις εσύ τον έλεγχο του χρόνου σου και της διαδρομής που θα ακολουθήσεις. Όλα αυτά θα διαπιστώσεις πως θα δράσουν ευεργετικά στην οδηγική σου συμπεριφορά και στην επαφή με άλλους οδηγούς. Μολαταύτα είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως δεν είσαι ο κυρίαρχος του δρόμου και πως δεν μπορείς να καταπατάς δικαιώματα άλλων οδηγών και (κυρίως) πεζών. Βέβαια το ίδιο συνεπάγεται και για το ποδήλατο. Χρειάζεται και πρέπει να θεωρείται ως ένα δίκυκλο όχημα στο δρόμο.

Το ποδήλατο θέλει συγκέντρωση και προσοχή. Είναι απαραίτητο να (προ) βλέπεις τις κινήσεις των οχημάτων γύρω σου. Είναι καλό να εμπιστεύομαστε τους άλλους, όμως σύντομα θα διαπιστώσεις, ότι μπορεί και να χρειαστεί να μπεις βαθειά στο ρόλο του ψυχολόγου και να μαντέψεις αν το αυτοκίνητο μπροστά σου θα κάνει κάποιον ελιγμό, ενώ δεν έχει βγάλει φλας!  Χρειάζεται να γνωρίζεις τι οχήματα έχεις πίσω σου και πολλές φορές η αίσθηση της ακοής θα είναι ο πολυτιμότερος σου βοηθός. Για το λόγο αυτό, όσο κι αν σου αρέσει να ακούς τη μουσική σου στα καινούρια σου ακουστικά bluetooth, καλό θα ήταν να μην τα χρησιμοποιείς! Επίσης, είναι σημαντικό όσο περνάει ο καιρός να μπορείς να βλέπεις πίσω σου, γυρνώντας το κεφάλι, ενώ παράλληλα κρατάς σταθερή την πορεία σου! .Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσεις γρήγορα την αντίληψη του ποδηλάτη και να κινείσαι σωστά στο δρόμο.

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε το πόσο ευεργετικό είναι το ποδήλατο για την ψυχολογία μας, τη σωματική μας υγεία, το περιβάλλον αλλά και  …το πορτοφόλι μας. Έχοντας όλα τα παραπάνω στο νου, είμαστε πια αρκετοί οι φαν του ποδηλάτου, κι ελπίζουμε να γίνουμε περισσότεροι. Με  σεβασμό στον ΚΟΚ και στους συνανθρώπους μας, η βόλτα και η μετακίνησή σου στην πόλη με ποδήλατο μπορεί να γίνει ασφαλής! Τόλμησέ το και κάνε την κίνηση που θα σου αλλάξει τη ζωή!