Προπονήσεις στο σπίτι: Τρέξε..στο σπίτι.

Ένα από τα καλύτερα μέσα για να διατηρήσετε τη φόρμα σας και να διαχειριστείτε το άγχος είναι ο διάδρομος. Το τρέξιμο γυμνάζει κυρίως τους μυς των ποδιών, αλλά και τους μύες της κοιλιάς, των ώμων και των χεριών. Η προπόνηση αυτού του είδους είναι ευεργετική για το καρδιαγγειακό σύστημα και την αντοχή. Το τρέξιμο έχει επίσης τα θετικά ψυχολογικά του αποτελέσματα – αντιμετώπιση της έντασης, τόνωση, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και βελτίωση της διάθεσης. Το τρέξιμο στο διάδρομο μπορεί να είναι μέρος των προπονήσεων που κάνετε στο σπίτι, χρησιμοποιώντας και άλλα αξεσουάρ. 

Ο διάδρομος είναι ένα καλό όργανο γυμναστικής για αερόβια άσκηση και καύση λίπους. Διατηρώντας ένα υγιές βάρος, εκτός από τη βελτίωση της εμφάνισής σας, μειώνετε επίσης τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.

Το να έχετε όργανα γυμναστικής στο σπίτι, σάς δίνει την ευκολία να αποφασίσετε πότε και πόσο, πρέπει να προπονηθείτε, για να διατηρήσετε τη φόρμα σας με τον δικό σας ρυθμό, χωρίς την ταλαιπωρία και την ανησυχία. Το κίνητρο είναι σημαντικό για την προπόνηση και αν αρχικά επιμείνεις και αρχίσεις να νιώθεις τα αποτελέσματα των προσπαθειών σου, θα σε κάνει να συνεχίσεις. 

Όταν επιλέγετε έναν διάδρομο, εκτός από τον προϋπολογισμό σας, πρέπει να γνωρίζετε καλά τις δυνατότητες της συσκευής. Πραγματοποιήστε την αγορά σας με έναν αξιόπιστο αντιπρόσωπο, ζητήστε εγγύηση και επιλογές για service.

Όταν ελέγχετε έναν διάδρομο, λάβετε υπόψη την κατασκευή, τις διαστάσεις στη συναρμολογημένη κατάσταση, τον ιμάντα τρεξίματος. Επίσης, σκεφτείτε, εάν ο διάδρομος μπορεί να διπλωθεί, εξοικονομώντας έτσι χώρο στο σπίτι, όταν δεν προπονείστε. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος του χρήστη. 

Οπότε σκεφτείτε ποιος θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή και πώς. Ορισμένοι διάδρομοι κινούνται από το περπάτημα ή το τρέξιμό σας. Για διαδρόμους με μοτέρ, οι πιο σημαντικοί δείκτες της συσκευής είναι η ισχύς και η ταχύτητα του κινητήρα. Η ισχύς του κινητήρα είναι διαφορετική, καθώς οι κινητήρες με 1-2 ίππους παρέχουν αποτελεσματικές προπονήσεις και προορίζονται για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τη φόρμα τους, αλλά χωρίς να είναι πολύ φιλόδοξοι για το πρόγραμμά τους.

Η τελική ταχύτητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 km / h υψηλότερη από την δική σας τελική ταχύτητα. Ορισμένοι διάδρομοι έχουν επίσης κλίση, συνήθως κυμαίνονται από 0 έως 10, 12 ή 15%, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε την ένταση των προπονήσεών σας, να αυξήσετε την πολυπλοκότητα και την δυσκολία της άσκησης. 

Σε ορισμένους διαδρόμους, η κλίση μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο, προσομοιώνοντας μια ανάβαση, ενώ μερικοί προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα προσομοίωσης του περπατήματος σε έδαφος με αντίστροφη κλίση. 

Σε πολλούς διαδρόμους, μπορείτε να αλλάξετε την ταχύτητα και την κλίση χρησιμοποιώντας τα κουμπιά της κονσόλας.

Τα συστήματα που βοηθάνε για μαλακό πάτημα, μειώνουν την επιβάρυνση στις αρθρώσεις, κάτι που ξεχωρίζει τον διάδρομο σε σχέση με την άσκηση σε σκληρό έδαφος.

Ο υπολογιστής του διαδρόμου σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε βασικές παραμέτρους προπόνησης, όπως η απόσταση, η ταχύτητα, ο χρόνος, οι θερμίδες που καίγονται, οι παλμοί της καρδιάς και άλλα. 

Μερικοί έχουν επίσης τη δυνατότητα μέτρησης του καρδιακού παλμού έχοντας ειδικούς αισθητήρες. 

Πριν επιλέξετε, δείτε εάν η συσκευή σας διαθέτει προκαθορισμένα προγράμματα προπόνησης, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας του προγράμματος προπόνησης που ταιριάζει σε εσάς.

Κατά την άσκηση, ορισμένοι διάδρομοι σας δίνουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθείτε ή να διαφοροποιήσετε τις προπονήσεις σας χρησιμοποιώντας το tablet ή το τηλέφωνό σας, να ακούτε μουσική ή να παρακολουθείτε βίντεο για να σας ενθαρρύνουν. 

Ορισμένες συσκευές σας δίνουν τη δυνατότητα, αν θέλετε, να αποκτήσετε περισσότερη κινητοποίηση και διαφοροποίηση στις προπονήσεις μέσω ποικίλων εφαρμογών.

Για να είναι αποτελεσματική η προπόνηση στο διάδρομο, πρέπει να μιμείται το υπαίθριο τρέξιμο, οπότε τρέξτε με το σώμα σας σε ευθεία, προσπαθήστε να μην κρατιέστε, καθώς αυτό θα αλλάξει τη στάση σας και θα μειώσει την ένταση στα πόδια σας. Τρέξτε με ρούχα και παπούτσια προπόνησης για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και για να νιώθετε άνετα.

Εάν έχετε τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή έχετε προβλήματα, σταματήστε και ζητήστε συμβουλές από ειδικούς. Προσαρμόστε τις προπονήσεις σας στη φυσική σας κατάσταση και στο επίπεδο δραστηριότητάς σας. Εάν είστε αρχάριος, ξεκινήστε με μικρότερες προπονήσεις – περίπου 20 λεπτά και αυξήστε σταδιακά τη διάρκειά τους. Ξεκινήστε την προπόνησή σας περπατώντας και τρέχοντας με αργό ρυθμό για να εκπαιδεύσετε το σώμα σας. Αυξήστε σταδιακά την ένταση. Μετά την προπόνηση, κάντε διατάσεις. Οι προπονήσεις που περιλαμβάνουν τρέξιμο, μπορεί να έχουν διαφορετική συχνότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική σωματική σας δραστηριότητα, επιτρέποντας επίσης στο σώμα σας να ανακάμψει.

Όποιοι και να είναι οι στόχοι σας στην προπόνηση, μην ξεχνάτε, ότι πάντα πρέπει να λάβετε υπόψη και τη διατροφή, τον ύπνο, τη συνολική σας σωματική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες.