Θαλάσσια Sports: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το SUP

Τα τελευταία χρόνια όλοι όσοι αγαπάμε τις καλοκαιρινές βουτιές και τη θάλασσα έχουμε παρατηρήσει, πως το SUP έχει κατακτήσει όχι μόνο τις ελληνικές θάλασσες, αλλά και τις καρδιές του κόσμου! Στην αρχή μπορεί να αναρωτήθηκε κανείς: “Μα καλά τι ευχαρίστηση μπορεί να προσφέρει αυτή η δραστηριότητα;” σύντομα όμως όποιος το δοκίμασε, το αγάπησε για ένα μυστηριώδη, σχεδόν μαγικό λόγο, που θα σας αποκαλύψουμε παρακάτω…

Τί είναι το SUP;

Αρχικά για να δούμε τι σημαίνει SUP. Το SUP λοιπόν είναι αρκτικόλεξο και προέρχεται από τις λέξεις Stand Up Paddleboarding, όπερ σημαίνει όρθια σανιδοκωπηλασία (!) στα ελληνικά. Οι απόψεις για το πως ξεκίνησε διίστανται. Λέγεται από πολλούς, πως εφευρέθηκε από τους σέρφερς στη Χαβάη, τις ημέρες χωρίς κύμα οπότε και δεν μπορούσαν να “δαμάσουν” τα κύματα, ωστόσο μάλλον τα εύσημα θα πρέπει να αποδοθούν σε κάποιο δάσκαλο του σερφ που ήθελε να επιβλέπει όρθιος τους μαθητές του στη θάλασσα! 

Ποιά είναι τα οφέλη του SUP;

H όρθια σανιδοκωπηλασία, λοιπόν, έχει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Αρχικά είναι άσκηση ισορροπίας και καθώς προσπαθεί ο ασκούμενος να σταθεί στη σανίδα, γυμνάζει ισομετρικά όλους τους μύες του κορμού κοιλιακούς, ραχιαίους και τα κάτω άκρα, ακόμα και αυτούς που είναι άγνωστοι για την πλειοψηφία, αλλά και αυτούς που δύσκολα μπορούν να τονωθούν με άλλους τρόπους γυμναστικής. Κάνοντας κουπί παράλληλα γυμνάζονται η πλάτη και τα χέρια! Γυμνάζει συνολικά το σώμα μας και βελτιώνει τη στάση του, κάνοντας τη γυμναστική διασκέδαση. Ανάλογα με την ένταση και το είδος γυμναστικής μπορείτε να κάψετε από 400 (απλή ενασχόληση με το SUP) έως και 1000 θερμίδες την ώρα (αγωνιστικό SUP).

Όπως και σε κάθε άλλο είδος γυμναστικής, ο εγκέφαλος εκκρίνει ενδορφίνες και συγκεκριμένα σεροτονίνη και ντοπαμίνη, ορμόνες της χαράς και της ενέργειας! Επιπλέον, η επαφή με τη  θάλασσα και τη φύση προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, στοιχεία που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να “κατακτήσουμε” το ευ ζην! Η επαφή με το περιβάλλον εξάλλου είναι κάτι που λείπει από το σύγχρονο άνθρωπο των πόλεων. 

 

Τί SUP να πάρω;

Υπάρχουν πολλά είδη SUP και φυσικά υπάρχουν και οι ανάλογες σανίδες στην αγορά. Υπάρχει λοιπόν SUP για να κάνεις Surf, για 2 άτομα, SUP για γιόγκα, για παιδιά, για να βάλεις το σκύλο σου , SUP για εκδρομές, αγωνιστικό SUP, ή ακόμα και για ψάρεμα! Τέλος, υπάρχει και το SUP γενικής χρήσης για εσάς που δε θέλετε κάτι εξειδικευμένο. Αν θέλετε να κάθεστε αναπαυτικά μετά από ώρα κωπηλασίας υπάρχει και σανίδα με κάθισμα. Ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο προορίζεται το SUP, υπάρχουν διαφορετικά μήκη και πλάτη σανίδας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η καταλληλότερη πλεύση για την περίσταση! Επίσης, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε φουσκωτό SUP ή ξύλινη σανίδα! Στην πρώτη περίπτωση είναι χρήσιμο να υπάρχει τρόμπα και τσάντα για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση!

Με τέτοια πληθώρα επιλογών είναι λογικό να υπάρχει και διακύμανση στην τιμή. Έτσι μπορεί κανείς να βρει στην αγορά ένα οικονομικό SUP, το ίδιο εύκολα με ένα πιο ακριβό! 

Μπορείτε να βρείτε SUP πατώντας εδώ!

Πώς κάνω SUP;

SUP για αρχάριους - Τι θα χρειαστείτε: Σανίδα SUP, ένα κουπί και την κατάλληλη ενδυμασία- στολή κατάδυσης ή σερφ -  αν είναι χειμώνας! Είναι σημαντικό, όπως και σε κάθε άλλο θαλάσσιο σπορ, να αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση με το υγρό στοιχείο. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο αισθάνεστε ανασφάλεια, σημαντικό είναι να φοράτε ένα σωσίβιο! 

Στην ουσία ίσως η δυσκολία έγκειται στο να καταφέρει κανείς να σταθεί πάνω στη σανίδα! Για να συμβεί αυτό ευκολότερα και αβίαστα, επιλέξτε συνθήκες νηνεμίας, ιδανικά να κάνετε SUP σε λίμνη ή σε θάλασσα με ελαφρύ ή καθόλου κυματισμό!

Το μπροστινό μέρος του SUP είναι η πιο “αιχμηρή” πλευρά του και προς τα εκεί χρειάζεται να κοιτάζετε. Αρχικά ανεβείτε στη σανίδα και παραμείνετε καθιστοί, στη θέση του ήρωα, δηλαδή στα γόνατα, ή και οκλαδόν! Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε όλες τις παραλλαγές. 

Προσοχή: το κουπί πρέπει να το κρατάμε έτσι, ώστε το πτερύγιο να κοιτάζει προς τα εμπρός. 

Πάρτε λοιπόν  το χρόνο σας και κάντε κουπί σε όποια από τις καθιστές στάσεις σας βολεύει. Μπορείτε ακόμα και να ξαπλώσετε ή να κάνετε ηλιοθεραπεία.

Ακόμα κι έτσι, η αίσθηση είναι μοναδική! 

Μόλις αισθανθείτε αυτοπεποίθηση ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

      1.Τοποθετήστε τα δυο σας χέρια μπροστά στη θέση τραπεζάκι, 

  1. Ενεργοποιήστε τον κορμό σας, κοιλιακούς και ραχιαίους.
  2. Σηκώστε το γόνατο σας και ακουμπήστε το πέλμα του ίδιου ποδιού στη σανίδα αργά με πλήρη έλεγχο του σώματός σας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζεστε στα χέρια και την πλάτη. Οι κοιλιακοί πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι.
  3. Κάντε το ίδιο και με το άλλο πόδι. 
  4. Τέλος αφήστε τα χέρια σας από το SUP και σηκωθείτε όρθιοι, έχοντας ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα, ενώ τα πέλματα θα πρέπει να είναι ελαφρώς ανοιχτά, στο άνοιγμα των ώμων, με το ένα πόδι να είναι ελαφρώς πιο μπροστά από το άλλο.

(Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας, το κουπί μπορείτε να το κρατάτε με το ένα χέρι στο πλάι, παράλληλα με τη σανίδα ή και με τα δύο χέρια κάθετα σε αυτή, ενώ αν σας δυσκολεύει πολύ στερεώστε το στη σανίδα)

  1. Αφού τα καταφέρατε και βρήκατε τον τρόπο να σταθείτε, απολαύστε τη στιγμή αυτή και προσπαθήστε να κάνετε κουπί! 
  2. Κάνοντας κουπί εναλλάξ πηγαίνουμε ευθεία, ενώ για να στρίψουμε κάνουμε κουπί μόνο από τη μία πλευρά!

Σύντομα θα ανεβαίνετε γρήγορα στο SUP χωρίς περιττή προσπάθεια,  ενώ θα εντοπίσετε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειρίζεστε το κουπί και τη σανίδα και θα βελτιώσετε στο έπακρο την τεχνική σας! Σύντομα θα γίνει προέκταση του εαυτού σας και θα μπορείτε αν θέλετε να γίνετε κι εσείς SUP yoga master!

Τέλος, αν προτιμάτε την επίβλεψη ενός ειδικού όσο μαθαίνετε εσείς ή τα παιδιά σας, μπορείτε να κάνετε μαθήματα SUP! 

 

Η μαγεία του SUP

Αυτό που κρύβεται πίσω από τη μαγεία του SUP και το οποίο σας υποσχεθήκαμε στην αρχή αυτού του άρθρου, είναι πως μόλις κανείς ανέβει στη σανίδα θα νιώσει την επαφή με το νερό και θα αισθανθεί αυτόματα τη θαλπωρή και την επιθυμία για χαλάρωση, ένα ένστικτο πρωταρχικό και μια μνήμη γαλήνης και παρηγοριάς που ξυπνάει σε όλους μας. Μια μνήμη που ακριβώς υπάρχει στο υποσυνείδητό μας και μας συνδέει με τους πρώτους 9 μήνες της ζωής μας, οπότε και το υγρό στοιχείο ήταν το φυσικό μας περιβάλλον!