Black Friday ή Μαύρη Παρασκευή

Πολύς ο λόγος την τελευταία δεκαετία για την Παρασκευή αυτή και σίγουρα η πλειονότητα των καταναλωτών έχει επενδύσει σε αγορές προϊόντων με έκπτωση εκείνη την ημέρα. Πολλοί όμως δεν ξέρουν την προέλευση της παραδοσιακής αυτής ημέρας! Διάβασε το άρθρο παρακάτω και μάθε το ιστορικό της πιο μαύρης ημέρας του χρόνου!

Από που προέρχεται ο όρος Black Friday?

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες σχετικά με την προέλευση του όρου, και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με χρονική ακρίβεια η πρώτη χρήση της φράσης. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκδοχές… 

Σύμφωνα με το History Channel η πρώτη εκδοχή αναφέρεται στην πτώση της αγοράς του χρυσού στην Αμερική στις 24 Σεπτεμβρίου, 1869 και ημέρα Παρασκευή. 

Μια άλλη εκδοχή ωστόσο, παρουσιάζει η εγκυκλοπαίδεια Britannica, κατά την οποία η πρώτη αναφορά στον όρο Black Friday, έγινε νωρίς κατά τη δεκαετία του 1960, όταν τη χρησιμοποίησαν αστυνομικοί της Πολιτείας της Φιλαδέλφειας για να περιγράψουν “το χάος το οποίο δημιουργήθηκε όταν μεγάλος αριθμός τουριστών από την επαρχία επισκέφτηκαν την πόλη με σκοπό να ψωνίσουν για τις επερχόμενες γιορτές” όπως επίσης και συγκεκριμένα αθλητικά γεγονότα. 

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε επικρατήσει ο όρος σε όλες τις ΗΠΑ και οι έμποροι άρχισαν να τον χρησιμοποιούν για τις ανάγκες του marketing.

Γιατί Μαύρη;

Συγκεκριμένα ο όρος “Μαύρη” σχετίστηκε με το γεγονός ότι τα μαγαζιά όλο το χρόνο κατέγραφαν απώλειες - κάτι που στο χρηματιστήριο αγορών αντιπροσωπεύεται με το κόκκινο χρώμα - αλλά μπορούσαν να αλλάξουν πρόσημο τη μέρα αυτή και να καταγράψουν αύξηση σε πωλήσεις και άρα στο χρηματιστήριο οι δείκτες ήταν γραμμένοι με μαύρο χρώμα.

Γιατί Παρασκευή;

Μία εκδοχή, επίσης, η οποία έχει να κάνει με την ημέρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχε ένας άγραφος νόμος σχετικά με την περίοδο εκπτώσεων. Συγκεκριμένα ήταν κοινώς αποδεκτό πως κανένα κατάστημα δε θα διαφημίσει εκπτώσεις μέχρι την ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), η οποία έχει οριστεί ως η 4η Πέμπτη του μήνα Νοέμβρη. Έτσι λοιπόν, μόλις τα καταστήματα άνοιγαν την επόμενη ημέρα, υπήρχε κοσμοσυρροή από καταναλωτές έτοιμους να επωφεληθούν από τις μεγάλες εκπτώσεις ενόψει των εορτών!

Black Friday στην Ελλάδα

Black Friday στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η Black Friday έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικά χρόνια, όταν διεθνείς αλυσίδες, στα πλαίσια των διαφημιστικών τους εκστρατειών είχαν ενσωματώσει στα προϊόντα τους εκπτώσεις εκείνη την ημέρα και στην Ελλάδα. Σε μόλις 2-3 χρόνια ο όρος έγινε ευρέως γνωστός με τους Έλληνες καταναλωτές να προσμένουν τη Μαύρη Παρασκευή και στη χώρα μας, για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους!

Black Friday στη SPORT DEPOT

H SPORT DEPOT, που ανήκει στον όμιλο της SPORT 2000, γιόρταζε πάντοτε την ημέρα αυτή με ελκυστικές προσφορές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα των συλλογών της. Φέτος για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες, η SPORT DEPOT θα γιορτάσει τη Μαύρη Παρασκευή μια ολόκληρη εβδομάδα. Από τις 21 - 27 Νοεμβρίου όλα μας τα προϊόντα θα έχουν έκπτωση έως 50%!