We use cookies. You agree with that if you continue using our website. Read the Cookie policy.

Η ιστορία της LOWA: H TECNICA αποκτά τη LOWA – Νέα κατεύθυνση

100 years of LOWA
Η ιστορία της LOWA: H TECNICA αποκτά τη LOWA – Νέα κατεύθυνση 

Τα χρόνια 1992/1993 σηματοδότησαν την αυγή μιας νέας εποχής στη LOWA. O Josef Lederer πούλησε την εταιρεία στην Tecnica της Ιταλίας, και ο Werner Riethmann έγινε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης και ο βασικός της μέτοχος.

Light and heavy

Ο Sepp Lederer παραιτήθηκε της διευθυντικής του θέσης το 1988. Ο γιος που απέκτηςσε με την Berti o Stefan τότε ακολούθησε την Berti σε ηγετική θέση της LOWA. Ο Stefan ανέπτυξε μια νέα γενιά ορειβατικής μπότας, που ήταν πιο ελαφριά και που αργότερα κατέκτησε την αγορά. Τα παπούτσια trekking λανσαρίστηκαν στην αγορά, ως το αντίπαλο δέος του sneaker, αλλά για βουνό! 

Αντίθετα με τις εποχιακές κολεξιόν, το μερίδιο των χειμερινών προϊόντων, δηλαδή οι μπότες για σκι, έγιναν πολύ βαριές και τεχνικές. Τα νέα προϊόντα δεν συνάντησαν τις προσδοκίες των καταναλωτών. Ο καιρός επίσης, συνέβαλλε στην απουσία ενδιαφέροντος του κόσμου για τις επιχειρήσεις που είχαν επίκεντρο τις μπότες του σκι: Ο ήπιος καιρός, με σχετικά χαμηλής χιονόπτωσης χειμώνες, οι οποίοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, ήταν αποτρεπτικός παράγοντας στην αγορά του είδους. Το υψηλό ρεκόρ της θερμοκρασίας 5,74 βαθμών κελσίου που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1990, ήταν και το υψηλότερο στη Γερμανία από το 1881. 

Η αναραραχή

Η τρίτη γενιά Wagner-Lederer δεν γνώρισε την ίδια εμπορική επιτυχία με την προκάτοχό της. Η LOWA αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, ως αποτέλεσμα μιας σειράς λανθασμένων επιχειρηματικών αποφάσεων και αλλαγών στην αγορά. Για άλλη μια φορά, οι τράπεζες είχαν τον λόγο για την τύχη της εταιρείας. Ήταν ακριβώς η εποχή που ο Werner Riethmann ένωσε τις δυνάμεις του με την LOWA. Ο Riethmann, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν διευθύνων σύμβουλος της Raichle, Ελβετικής υποδηματοποιΐας, γνώριζε τη LOWA και την οικογένεια Lederer. Το 1992, το Συμβούλιο της Deutsche Bank τον διόρισε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Οι ιστορίες που λέγονται για αυτή την εποχή της αναταραχής και της μετέπειτα ανάκαμψης της εταιρείας, ακούγονται, μερικές φορές, σαν αληθινές περιπέτειες. Ο Werner Riethmann ανέφερε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ότι η εταιρεία είχε «βουνά» από αχρησιμοποίητο υλικό αποθηκευμένο σε αχυρώνες και γκαράζ. Είπε ότι «άντλησε μόνο αυτό το απόθεμα» υλικού κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πρώτου έτους του, στην εταιρεία, για να κατασκευάσει παπούτσια. Η πώληση της LOWA ξεκίνησε όταν έληξε το μονοετές συμβόλαιό του.

Η οικογένεια Zanatta και η Tecnica

Αρκετές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν το εργοστάσιο υποδηματοποιΐας. Τελικά, η Tecnica, η οποία εδρεύει στην Ιταλία, ήταν ο αγοραστής. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση ξεκίνησε την ίδια εποχή, που ξεκίνησαν και οι γραμμές παραγωγής της LOWA. Είχε εισέλθει στην αγορά το 1930 σαν ένα μικρό τσαγκαράδικο και κατόπιν επεκτάθηκε. Ο Giancarlo Zanatta,ο μεγαλύτερος της οικογένειας σήμερα, είχε μαθητεύσει δίπλα στον πατέρα του. Ο αδερφός του και ο ίδιος, επέκτειναν τις δραστηριότητές τους για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο εργοστάσιο το οποίο παρήγατε μπότες για το βουνό και το σκι, όπως επίσης και μπότες après ski. Η εταιρεία κατόρθωσε να εδραιωθεί στην αγορά με ένα παγκόσμιο “best-seller” προϊόν, τις μπότες après ski με το όνομα Moon Boots. Οι συγκεκριμένες μπότες, φτιάχτηκαν με οδηγό τις βαριές μπότες των πρώτων ανθρώπων που πάτησαν στο φεγγάρι, και είναι τώρα ένα ιστορικό προϊόν του βιομηχανικού σχεδιασμού το οποίο εκτείθεται σε μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της LOWA έδωσε στην Tecnica σημαντική θέση στην αγορά υποδημάτων για τους αλπινιστές. Ένας άλλος μέτοχος της LOWA, όπως προαναφέρθηκε, ήταν ο Werner Riethmann, ο οποίος επέστρεψε στην εταιρεία λίγο μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και, λίγο πολύ, ξεκίνησε τη δεύτερη καριέρα του στη LOWA. Η συνεργασία μεταξύ της Tecnica και της LOWA ξεκίνησε ευοίωνα. Ένας υπάλληλος, που εργάστηκε πολλά χρόνια στην εταιρεία, θυμάται το πρώτο κοινό πάρτι των εταιρειών, την 70η επέτειο της LOWA. «Ήταν μια υπέροχη στιγμή», είπε. «Εμφανίστηκαν το τοπικό συγκρότημα Jetzendorfer Haus – και οι Hinterhofmusikanten. Ήταν κάτι που λάτρεψαν πραγματικά οι Ιταλοί επιχειρηματικοί μας εταίροι. Σχηματίσαμε μια σειρά conga και χορέψαμε στην αίθουσα – μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι του Jetzendorf και Ιταλοί– όλοι μαζί. Η διάθεση ήταν απίστευτη.»

Περισσότερο LOWA, λιγότερο μπότες σκι

Μολαταύτα, οι υπάλληλοι της LOWA και της πόλης του Jetzendorf παρέμεναν αβέβαιοι έπειτα από τη μεταβίβαση. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Η LOWA θα παραμείνει στο Jetzendorf; Η Tecnica θα αλλάξει τη γραμμή παραγωγής;

Η νέα ομάδα διαχείρισης της LOWA σύντομα αποκάλυψε τα πλάνα της. H LOWA θα παρέμενε στο Jetzendorf. Παρόλα αυτά η γραμμή παραγωγής για μπότες σκι, θα μεταφέρονταν στην Tecnica στην Ιταλία. Η διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής για τις μπότες του σκι είναι μια λεπτομερής και κοστοβόρα διεργασία. Για αυτό το λόγο δεν έιχε ιδιαίτερο νόημα για την εταιρεία, να έχει δύο διαφορετικά σημεία παραγωγής των προϊόντων αυτών. Έτσι λοιπόν συνέχισαν να κατασκευάζονται για περισσότερα από 10 χρόνια στην Ιταλία, ενώ η γραμμή παραγωγής τους σταμάτησε εντελώς το 2008. 

Όμως οι ορειβατικές μπότες LOWA έκαναν τεράστια βήματα προς την επιτυχία. Το σλόγκαν ήταν: LOWA απλά περισσότερα… Η αναδιάρθρωση, οι επενδύσεις, τα νέα κτίρια και οι τεχνικές βελτιώσεις οδήγησαν την εταιρεία στην επόμενη κατάκτηση του στόχου: την πώληση 1 εκατομμυρίου ζευγών παπουτσιών το 2000. 

«Η συμμαχία με την Ιταλία είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό οικονομικό ζήτημα. Είναι κάτι που διατρέχει όλα τα επίπεδα της εταιρείας».
- Werner Riethmann