Interesting facts για το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ (και όχι μόνο)

Στις 20 Νοεμβρίου ξεκίνησε το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν στη χώρα διεξαγωγής κατά τους θερινούς μήνες, δεν επιτρέπουν τη διοργάνωσή του τότε, επομένως λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά κατά τη χειμερινή σεζόν.

Πρόκειται για ένα γεγονός που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και τα βλέμματα δισεκατομμυρίων τηλεθεατών.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 32 ομάδες από όλο τον κόσμο και διεκδικούν μια θέση στον τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των 32 χωρών από το 2026 θα αυξηθεί σε 48!

Οι αγώνες διεξάγονται σε 8 συνολικά γήπεδα από τα οποία τα 6 κατασκευάστηκαν για αυτό το σκοπό σε χρόνο ρεκόρ. Βρίσκονται σε μια ακτίνα 80 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ενώ έχουν κατασκευαστεί 3 γραμμές μετρό για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που μεταφέρεται χωρίς να υπάρχει αυξημένη χρήση αυτοκινήτων.
Στο σύνολο των εγκαταστάσεων για το παγκόσμιο κύπελλο, που διεξάγεται στο Κατάρ έχει δαπανηθεί το αστρονομικό ποσό των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι και το πιο ακριβό παγκόσμιο κύπελλο.
Η νικήτρια χώρα στο φετινό μουντιάλ θα λάβει έπαθλο 42 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2018 η ομάδα της Γαλλίας που κέρδισε το κύπελλο, έλαβε 38 εκατομμύρια δολάρια.
Για πρώτη φορά σε παγκόσμια διοργάνωση ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται το ημιαυτόματο σύστημα για το offside. Για να επιταχυνθεί η απόφαση για τις επίμαχες φάσεις, χρησιμοποιούνται 12 κάμερες οροφής, οι οποίες δίνουν δεδομένα παρακολουθώντας 29 σημεία στα σώματα των παικτών, και ειδικό αισθητήρας στην μπάλα που θα βοηθάει στις μετρήσεις.

Fun facts για το κύπελλο ποδοσφαίρου