Ποιά είναι η καλύτερη γυμναστική στις διακοπές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασκούμενοι και μη, χρειάζονται τις διακοπές για να χαλαρώσουν και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα! Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων, όπως κι εσύ, όπως κι εμείς άλλωστε, που θέλουμε να μείνουμε δραστήριοι και ενεργοί ακόμη και στις διακοπές μας! Αν είσαι λοιπόν λάτρης της γυμναστικής και θέλεις να διατηρήσεις τις επιδόσεις σου κατά τη διάρκεια των διακοπών, διάβασε παρακάτω 7 από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης που θα σε βοηθήσουν να κρατηθείς σε φόρμα, και γιατί όχι να πετύχεις το στόχο προπόνησής σου ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές! 

1. Κολύμπι 

Ήρθε η ώρα να μάθεις κολύμπι! Και δεν εννοούμε το κολύμπι με καπελαδούρα, γυαλιά και κουτσομπολιό… Αναφερόμαστε στο κολύμπι του Μάικλ Φελπς και του Ίαν Θορπ - ελεύθερο, πεταλούδα, ύπτιο και πρόσθιο! Αφού περάσεις τον σκόπελο της τεχνικής, μπορείς να θέσεις όρια σε χρόνο και απόσταση ή να διαγωνιστείς με την παρέα σου! Μην ξεχάσεις να φορέσεις το πιο άνετο μαγιό σου, να πάρεις μαζί σου τα γυαλάκια, εφόσον σου είναι απαραίτητα, το αντηλιακό σου και ξεκίνα τις απλωτές.

Ήρθε η ώρα να κολυμπήσεις με τη χάρη των επαγγελματιών της κολύμβησης… Το αν θέλεις να πλησιάσεις και το όνομά τους με τις επιδόσεις σου εξαρτάται από τη διάθεσή σου!

2. Δραστηριότητες στην άμμο 

Όταν και ο φίλος σου ή το ταίρι σου συμμερίζονται την αγάπη σου για τη γυμναστική τότε μπορείς να δοκιμάσεις τις ρακέτες ή το beach volley! Στην περίπτωση που σου φαίνονται πολύ ενοχλητικές ή …επικίνδυνες δραστηριότητες για τους άλλους, μπορείς να δοκιμάσεις το μπάντμιντον ή το …φρίσμπι

Εάν πάλι είσαι μοναχικός τύπος μπορείς να συνεχίσεις το αγαπημένο δικό σου και forever alone δικό μας τρέξιμο ή περπάτημα! Όποια δραστηριότητα και να επιλέξεις, η άσκηση στην άμμο είναι σχεδόν διπλά πιο αποδοτική, καθώς είναι μαλακή και ασταθής κι έτσι το σώμα μας, καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια να ισορροπήσει και να σταθεί σε αυτή, ενεργοποιώντας τένοντες και μύες που σε σκληρές επιφάνειες παραμένουν αδρανείς. Αυτή η πρόκληση αυτόματα την καθιστά από τις πιο απαιτητικές μορφές άσκησης!

3. Water sports 

Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει θάλασσα! Γι΄ αυτό και είναι η ιδανική εποχή να δοκιμάσεις Water sports όπως Surf, κανό ή SUP και γιατί όχι και SUP Yoga; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο εξοπλισμός και λίγη ισορροπία - μπορεί να φαντάζουν δύσκολα αλλά με υπομονή θα δεις ότι η ταλαιπωρία σύντομα θα μετατραπεί σε απόλαυση. Όταν έχεις κατακτήσει τα πρώτα επίπεδα δυσκολίας, προκάλεσε τους φίλους σου ή τον εαυτό σου και βάλε στόχο συγκεκριμένους χρόνους ή απόσταση που πρέπει να διανύσεις! Θα διαπιστώσεις κι εσύ, πως ακόμα και το SUP που φαίνεται τόσο βαρετό, απαιτεί συνεργασία όλων των μυών του σώματος για να μπορέσεις απλώς να σταθείς! Πόσο μάλλον να κάνεις κουπί ή ασκήσεις πάνω στη σανίδα! Δανείσου λοιπόν το κανό του γείτονα, ή τη σανίδα Surf των παιδιών του, και αγάπησε τη θάλασσα και τον εαυτό σου ακόμα παραπάνω!

4. Παιχνίδι με τα παιδιά 

Έφτασε λοιπόν, εκείνη η στιγμή του χρόνου που αφήνεις ελεύθερο τον εαυτό σου και γίνεσαι παιδί! Άδραξε λοιπόν την ευκαιρία και παίξε ασταμάτητα με τα παιδιά σου ή με τους φίλους σου! Διασκέδασε με τα κύματα, κάνε αμέτρητες βουτιές και ακροβατικά χωρίς να σκέφτεσαι ότι μπορεί να χτυπήσεις στο σκληρό έδαφος! Στο τέλος της ημέρας τα παιδιά (κι εσύ μάλλον) θα είναι κουρασμένα κι έτοιμα για να πέσουν νωρίς για ύπνο, κι εσύ θα απολαμβάνεις τα ψυχολογικά οφέλη της άσκησης! Αυτή η δραστηριότητα, είναι περισσότερο παιχνίδι και όχι γυμναστική με τη μορφή που την έχεις συνηθίσει. Έτσι, μπορεί να περάσουν ώρες παίζοντας, χωρίς να καταλάβεις εκείνη τη στιγμή πως στην πραγματικότητα γυμνάζεσαι. Σίγουρα θα το καταλάβεις όμως την επόμενη μέρα, που θα διαπιστώσεις πως είναι πιασμένοι όλοι σου οι μύες. Κάνε λοιπόν μερικές διατάσεις μετά το παιχνίδι αν το θυμηθείς, και μπορείς να μας ευχαριστήσεις αργότερα! 

Extra όφελος: Τα παιδιά θα ξεφύγουν για λίγο από τις οθόνες κινητών και υπολογιστών! Το ίδιο κι εσύ…

5. Yoga και πιλάτες παντού 

Η πιο εύκολη ρουτίνα fitness για να κάνει κανείς παντού και πάντοτε είναι η Yoga και οι πιλάτες. Μπορείς να πάρεις το στρωματάκι σου και τα τουβλάκια σου, αν έχεις έξτρα χώρο στις αποσκευές σου, και να ξεκινήσεις τους χαιρετισμούς στον ήλιο ή να πάρεις τη θέση των πολεμιστών! Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγο παραπάνω από 1 τετραγωνικό μέτρο για να στρώσεις το στρωματάκι σου! 

Όλοι γνωρίζουμε πως η γιόγκα μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη ανάλογα, με το πόσο θέλουμε να πιέσουμε τον εαυτό μας. Σε συνδυασμό με την εκγύμναση του πνευματικού μας κόσμου, σίγουρα μπορεί να προσμετρηθεί στις καλύτερες μορφές άσκησης!

6. Διακοπές σε μεγαλούπολη/πόλη χωρίς θάλασσα 

Ακόμη και αν επιλέξεις να κάνεις διακοπές σε κάποια μεγαλούπολη χωρίς θάλασσα, μπορείς να διατηρήσεις το σώμα σου σε εγρήγορση! Έτσι λοιπόν όταν χρειαστεί να μετακινηθείς για να δεις τα αξιοθέατα, προτίμησε να αποφύγεις τα ΜΜΜ ή το αυτοκίνητο! Το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις μέρη, τα οποία διαφορετικά θα αγνοούσες. Εάν θέλεις να μην αμελήσεις τη μυϊκή ενδυνάμωση, δύο λύσεις υπάρχουν. Η πρώτη είναι να επισκεφθείς κάποιο γυμναστήριο (του ξενοδοχείου εφόσον υπάρχει ή κάποιο που να δέχεται ημερήσιες επισκέψεις), η δεύτερη λύση είναι να επιδοθείς σε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με πρόσθετα βάρη στα πόδια ή λάστιχα (εξοπλισμό που εύκολα μπορείς να μεταφέρεις). Τέτοιες ασκήσεις είναι : 
1. Burpees (3*10) 
2. Squats εναλλάξ με Jumping Squats (4*10) 
3. Προβολές (3*10) 
4. Push ups (4*10) 
5. Push ups για τρικέφαλο (3*10) 
6. Σανίδα (4*30 δευτερόλεπτα) 
7. Πλάγια σανίδα (3*30 δευτερόλεπτα από την κάθε μεριά) 
Μην ξεχάσεις να κάνεις διαλείμματα 30 έως 45 δευτερόλεπτα έπειτα από κάθε σετ!

7. Πεζοπορία ή τρέξιμο στο βουνό 

Για το τέλος σου αφήσαμε το καλύτερο! Για εσένα που είσαι φανατικός θαυμαστής του βουνού κι επιλέγεις περιοχές με υψόμετρο για να περάσεις την περίοδο των διακοπών σου, επίλεξε ορεινές διαδρομές και ανακάλυψε τα χαρτογραφημένα μονοπάτια περπατώντας ή τρέχοντας, αν είσαι running τύπος. Πάρε όλες τις προφυλάξεις για να είσαι πάντοτε ασφαλής, εξοπλίσου με τα κατάλληλα παπούτσια και απόλαυσε τη φύση και τον ελεύθερο σου χρόνο σε αυτή! Η ανάβαση σε συνδυασμό με την ταχύτητα ή την ένταση που κάθε ασκούμενος θέλει να δώσει, καθιστούν το ορεινό τρέξιμο και την ορεινή πεζοπορία ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής!

Κλείνοντας, διακοπές δε σημαίνει για όλους τους ανθρώπους παύση όλων των δραστηριοτήτων, όσο και αν ακούγεται περίεργο σε πολλούς φίλους μας, υπάρχουμε κι εμείς που δε θέλουμε να σταματήσουμε να κινούμαστε ποτέ! Άλλωστε η γυμναστική για εμάς είναι τόσο απαραίτητη όσο όλες οι υπόλοιπες ανάγκες μας… όσο και οι διακοπές μας!