ΠΟΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Ο Σεπτέμβριος εκτός από το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί και το ξεκίνημα νέων δραστηριοτήτων και αθλημάτων, όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Περιττό είναι να αναφερθεί η μεγάλη σημασία που έχει η άσκηση, τόσο στο νου αλλά και στο σώμα, μιας και το έχει ήδη τονίσει η ιατρική κοινότητα και πλήθος αυθεντιών σχετικών με αυτόν τον τομέα.
Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο άθλημα για το κάθε παιδί, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά του. Οι οργανωμένες δραστηριότητες ξεκινούν στην ηλικία περίπου των 4 με 5 χρόνων.

Αθλήματα για νήπια/προσχολική ηλικία (2-5 ετών)
Τα μικρότερα παιδιά συνήθως δεν έχουν αναπτύξει τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να συμμετάσχουν σε μια ομάδα επιδεικνύοντας την όποια πειθαρχία μπορεί να χρειαστεί. Έτσι λοιπόν σε αυτές τις ηλικίες χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τα παιδιά νηπιακής ηλικίας σε φυσικές και αυθόρμητες δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, περπάτημα, σκαρφάλωμα, κυνηγητό, παιχνίδια με την μπάλα ή με το νερό και κολύμβηση και ποδήλατο ισορροπίας.
Σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία οπότε και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας όλων, οι γονείς μπορούν να δρουν ως παρατηρητές και να λαμβάνουν υπόψη τις δραστηριότητες στις οποίες το παιδί τους έχει έφεση!

Αθλήματα για τη σχολική ηλικία
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αποκτούν την ικανότητα να συντονίζουν τα μέλη τους, όπως επίσης είναι και πιο εύκολο να πειθαρχήσουν. Έτσι λοιπόν, μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο σύλλογο ή ομάδα και να ξεκινήσουν την αθλητική τους σταδιοδρομία.Συνεπώς, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή (ή και όχι) αθλήματα:

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Ίσως είναι η πιο δημοφιλής ενασχόληση για μαθητές σχολικής και προσχολικής ηλικίας, μιας και γυμνάζει όλους τους μύες χωρίς να τους καταπονεί, ενώ ταυτόχρονα είναι διασκεδαστικό. Ας μην ξεχνάμε πως σε όλα τα παιδιά (αλλά και στους περισσότερους από εμάς) αρέσει το νερό. Στις μικρότερες ηλικίες τα μαθήματα κολύμβησης γίνονται σε μορφή παιχνιδιού μαζί με όλα τα παιδιά, βοηθώντας τα έτσι να ενταχθούν από νωρίς στο πνεύμα της ομαδικότητας. Αργότερα μπορούν να ενταχθούν και ατομικές προπονήσεις ενισχύοντας την ανάγκη για ατομικότητα. Βοηθάει στη συγκέντρωση και στο να ακολουθεί κανείς οδηγίες. Επίσης είναι ασφαλώς προτεινόμενο σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας), όπως και σε παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Asperger και άλλες Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ). Το κολύμπι, τέλος, είναι ένα άθλημα οικονομικό που θα απασχολήσει το παιδί εποικοδομητικά για αρκετές ώρες στην εβδομάδα.
Χρειάζεστε μαγιό, σανίδα, πετσέτα, σκουφάκι και γυαλάκια!

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ακόμα δημοφιλές άθλημα, που ελκύει τα παιδιά, αφενός λόγω της ίδιας του βασικής ιδιότητας, δηλαδή το να κλωτσά κανείς μια μπάλα, αλλά και λόγω της προβολής του μέσα από τα ΜΜΕ και αγαπημένων αθλητών! Έτσι λοιπόν, μπορεί να γίνει πόλος έλξης πολλών παιδιών από μικρή ηλικία. Υπάρχουν όμως και πολλοί ακόμα λόγοι πέρα από τους προφανείς. Αρχικά το ποδόσφαιρο μιας και είναι ομαδικό άθλημα, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και στην απόκτηση ομαδικού πνεύματος, στη βελτίωση της εικόνας που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους, ενώ βοηθάει, όπως και τα περισσότερα αθλήματα, στο συντονισμό των μελών του σώματος. Καλό θα είναι να αποφεύγεται από παιδιά με ΔΑΔ, καθώς μπορεί να αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στον ψυχισμό των παιδιών αυτών.
Μην ξεχάσετε επικαλαμίδες, ποδοσφαιρικά παπούτσια και ρούχα προπόνησης. 

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το μπάσκετ όπως και το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό και δημοφιλές άθλημα, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους  και  έχει τα ίδια περίπου οφέλη με το ποδόσφαιρο όσον αφορά την κοινωνικότητα και ομαδικότητα ή την αυτοβελτίωση. Επιπρόσθετα, αυτό που λιγότεροι ίσως  ξέρουν, είναι πως ο μεγάλος αριθμός ατόμων σε ένα μικρό χώρο μπορεί να ενισχύσει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων, να ισχυροποιήσει την αντίληψη στο χώρο και να δώσει τη βέλτιστη πιθανή λύση σε προβλήματα. Το γεγονός επίσης πως στο ομαδικό αυτό άθλημα δεν υπάρχει το αποτέλεσμα της ισοπαλίας, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του θυμού και τον έλεγχο των νεύρων και των ξεσπασμάτων σε συναθλητές ή στον ίδιο τον εαυτό του παιδιού. Έτσι μέσα από το παιχνίδι ένα παιδί πλάθει τον χαρακτήρα του μαθαίνοντας να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, μία πολύτιμη ικανότητα - εφόδιο για τη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Όπως και στο ποδόσφαιρο καλό θα είναι να αποφεύγεται από παιδιά με ΔΑΔ.
Το μόνο που χρειάζεται στην αρχή είναι αθλητικά παπούτσια!

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Οι πολεμικές τέχνες είναι ένα ατομικό άθλημα επίσης δημοφιλές στους μικρούς μας φίλους, ενώ συναρπάζουν τα παιδιά, μιας και αποκτούν τα πρώτα ερεθίσματα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο ή και τον υπολογιστή. Αρχικά, μπορεί η ενασχόληση με αυτές να βελτιώσει τα αντανακλαστικά τους, να τους διδάξει πειθαρχία,να τους ενθαρρύνει να αντιμετωπίζουν με θάρρος την όποια δυσκολία στη ζωή, χωρίς να παραιτούνται. Επιπλέον, βοηθάει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων, μιας και ένας αθλητής χρειάζεται σε σύντομο χρόνο να κάνει τη σωστή κίνηση. Είναι σημαντικό επίσης, να τονίσει κανείς πως το άθλημα αυτό γυμνάζει φυσικά όλο το σώμα, βοηθώντας στο συντονισμό της κίνησης και την επίγνωση των μελών του σώματος. Τέλος, όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, οι πολεμικές τέχνες ενδείκνυνται για παιδιά με επιθετικές συμπεριφορές και ΔΕΠ-Υ, μιας και διδάσκουν αυτοπειθαρχία και συγκέντρωση. Τέλος, είναι ιδανικό άθλημα και για θύματα σχολικού εκφοβισμού, μιας και τονώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών αυτών, καθώς επίσης και τους διδάσκει αυτοάμυνα και πως να αντιμετωπίσουν με θάρρος μια δύσκολη κατάσταση.
Ανάλογα με το είδος πολεμικής τέχνης θα χρειαστείτε διαφορετικό εξοπλισμό.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Ένα άθλημα που μόλις το 2016 έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς αγώνες, έχει ήδη μπει στην καθημερινότητα μικρών και μεγάλων, με πληθώρα συλλόγων! Η αναρρίχηση λοιπόν, γυμνάζει αποτελεσματικά όλο το σώμα και ενδυναμώνει το μυοσκελετικό σύστημα, βελτιώνει την αντοχή, την ισορροπία και την ευλυγισία, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στον τέλειο συντονισμό άνω και κάτω άκρων, στην πλήρη κατανόηση του αριστερού μέρους με το δεξί. Επίσης, βοηθάει στη γρήγορη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων μιας και ο ασκούμενος χρειάζεται να σχεδιάσει τη διαδρομή στον τοίχο, ένα προτέρημα που μπορεί να μεταφραστεί το ίδιο αποτελεσματικά σε διαφορετικές εκφάνσεις της ενήλικης ζωής. Επιπρόσθετα, άλλα πλεονεκτήματα είναι η διαχείριση - αξιολόγηση κινδύνου, η επιτυχής αντιμετώπιση του άγχους και διάφορων φόβων, όπως η υψοφοβία! Για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι μια καλή επιλογή μιας και βοηθάει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης.
Θα χρειαστείτε κράνος και προστατευτικά!

YOGA

Βασικό πλεονέκτημα της YOGA είναι η αυτοσυγκέντρωση και η διαχείριση των συναισθημάτων μέσα από την πρακτική άσκηση. Έτσι λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει παιδιά με ανασφάλειες, φοβίες και συναισθηματικές ευαισθησίες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, μιας και η δραστηριότητα αυτή μαθαίνει τη χαλάρωση και τη φροντίδα για τον εαυτό μας. Ιδανική και για παιδιά που έχουν έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού και της τελειομανίας.
Θα χρειαστείτε στρωματάκι της YOGA και ίσως μερικά βοηθήματα.

ΤΕΝΙΣ

Ιδιαίτερα αγαπητό είναι το τένις τον τελευταίο καιρό και στη χώρα μας που λόγω των επιτυχιών Ελλήνων αθλητών ελκύει επίδοξους πρωταθλητές. Αναρίθμητα είναι τα οφέλη του, σωματικά και ψυχικά. Αρχικά δυναμώνει όλο το σώμα, βοηθάει στο συντονισμό άκρων, και κυρίως των χεριών, με το βλέμμα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το αναπνευστικό σύστημα, τη χωρητικότητα του οξυγόνου στους πνεύμονες και την καρδιακή λειτουργία. Όπως σε όλα τα παιχνίδια με μπάλα, το τένις φαντάζει σε μικρότερα παιδιά, παιχνίδι. Έτσι, μέσα από αυτή την ενασχόληση εκπληρώνει αυτή τους την επιθυμία, με αποτέλεσμα ναι ανυπομονεί για την κάθε του προπόνηση. Συνεχίζοντας με τα πνευματικά πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν την πειθαρχία την ευγενή άμιλλα, τη διαχείριση της ήττας, του ανταγωνισμού, του θυμού και των νεύρων. Τέλος, μιας και αφορά υπαίθρια δραστηριότητα, διδάσκει την προσαρμογή σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Πάρτε ρακέτα, μπαλάκια, ρούχα και παπούτσια και είστε έτοιμοι!

ΣΤΙΒΟΣ

Και για το τέλος ο στίβος, ένα διαχρονικά δημοφιλές άθλημα που “χτίζει” όχι μόνο το μυοσκελετικό σύστημα, προσφέροντας καρδιοαναπνευστική ευχέρεια για όλη του τη ζωή, αλλά ταυτόχρονα και το χαρακτήρα του παιδιού. Τα παιδιά μέσα από τις προπονήσεις εκτονώνουν την ενέργειά τους και μαθαίνουν να συντονίζουν τα μέλη τους και την ώρα στην οποία χρειάζεται να κινηθούν, αποκτώντας επίγνωση του χρόνου, έτσι ώστε να καταφέρουν να φτάσουν τους επιθυμητούς χρόνους και αποστάσεις. Είναι ιδανικό για παιδιά με ΔΕΠ-Υ.
Για την αρχή θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με αθλητικά παπούτσια και φόρμες.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για όλα τα παιδιά, όποιες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουν είναι προτιμότερο να ασχοληθούν κάποιες ώρες με την άσκηση, έστω σαν μορφή παιχνιδιού ή σε ηπιότερες μορφές όπως για παράδειγμα YOGA ή κολύμπι, για να εκτονώσουν τα αποθέματα ενέργειας που έχουν, για την επαφή με τον κόσμο εκτός σπιτιού, για να διαπλάσουν νου και σώμα, αλλά και για να αποφύγουν τη σημερινή μάστιγα που λέγεται οθόνη σε οποιαδήποτε μορφή κι αν είναι. Ας μην ξεχνάμε και κάτι άλλο επίσης σημαντικό… Η άσκηση καταπολεμά την παχυσαρκία, συνεπώς κάντε ένα δώρο στο παιδί σας για το οποίο θα σας ευχαριστεί στην ενήλικη ζωή του.. Χαρίστε του υγεία, ψυχική και σωματική!