Πώς να ξεκινήσω το τρέξιμο;

Νοέμβριος… ο μήνας που διεξάγεται ο αυθεντικός Μαραθώνιος στην Αθήνα. Πολλοί από εσάς έχετε ήδη δηλώσει πολλαπλές φορές συμμετοχή ενώ άλλοι μπορεί να σκέφτεστε πως του χρόνου θα λάβετε μέρος, όπως και πέρυσι και κάθε χρόνο πριν…
Για εσένα, λοιπόν, που διστάζεις να τρέξεις τα 42159 χλμ, έχουμε συγκεντρώσει 8 συμβουλές για να κάνεις τον ευσεβή σου πόθο πραγματικότητα και να κάνεις τουλάχιστον το ξεκίνημα!



Συνδύασε την προπόνηση με τη μουσική

Δημιούργησε την αγαπημένη σου λίστα μουσικής.
Θυμήσου να προσθέσεις κομμάτια με έντονο ρυθμό, αλλά και μερικά περισσότερο ήρεμα για την αποθεραπεία σου.

Κατάλληλα Παπούτσια
Τα παπούτσια είναι θεμελιώδους σημασίας για το τρέξιμο. Αν δεν είσαι σίγουρ@ ότι θα αγαπήσεις το άθλημα αυτό (αν και το αποκλείουμε, μιας και μόλις δράσουν οι ενδορφίνες θετικά στον οργανισμό σου,  θα αποκτήσεις μια σχέση αγάπης με αυτό), διάλεξε υποδήματα σε πιο οικονομική τιμή, τα οποία ωστόσο είναι κατάλληλα. Η συνέχεια θα δείξει αν χρειαστεί να επενδύσεις σε ένα καλύτερο παπούτσι.

Διατροφή και ενυδάτωση πριν την προπόνηση
Τρέξιμο με γεμάτο στομάχι είναι εχθρός για το άθλημα αυτό, επομένως βεβαιώσου πώς έχει περάσει τουλάχιστον μιάμιση ώρα από το τελευταίο γεύμα σου.

Διατάσεις -  ζέσταμα
Ποτέ μην παραμελήσεις αυτό το στάδιο της προπόνησης! Ξεκίνησε με περπάτημα για 5 λεπτά κι έπειτα κάνε διατάσεις για τους προσαγωγούς, τους απαγωγούς, τις γάμπες αλλά και το επάνω μέρος του κορμού.

Διαλείμματα με βάδην / γρήγορο περπάτημα
Ξεκίνησε να τρέχεις και μόλις κουραστείς (ακόμη και μετά από μισό λεπτό), σταμάτησε και άρχισε  το περπάτημα. Μόλις πέσουν οι παλμοί σου και αισθανθείς έτοιμ@, ξεκίνησε να τρέχεις έως ότου ξανακουραστείς και άρχισε και πάλι το περπάτημα.

Ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησης
Είναι σημαντικό να είσαι πλήρως ενυδατωμέν@ πριν από την προπόνηση, ωστόσο αν διψάσεις,  καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό μπουκαλάκι νερό (250ml) για μία τέτοια περίπτωση. Αργότερα μπορείς να προμηθευτείς ζώνη, γιλέκο ή σακίδιο ενυδάτωσης.

Ακούω το σώμα μου
Όταν λοιπόν τα καταφέρετε και βγεις από το σπίτι έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη σου προπόνηση, καλό είναι να αφουγκραστείς τις ανάγκες που είχε και έχει το σώμα σου, έτσι ώστε να το βοηθήσεις να προσαρμοστεί καλύτερα στις επόμενες προπονήσεις.

Αποθεραπεία
45 λεπτά αρκούν για το ξεκίνημά σου. Μόλις περάσουν ρίξε τους ρυθμούς σου για περίπου πέντε λεπτά περπατώντας κι έπειτα κάνε μία στάση για να κάνεις και πάλι διατάσεις.

Μην το αναβάλλεις άλλο!
Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να αφήσεις στην άκρη την όποια δικαιολογία, μιας και η θερμοκρασία και οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Το σημαντικότερο μετάλλιο που θα λάβεις θα είναι σωματική και πνευματική υγεία, μιας και θα εκτονωθεί όλη η ένταση των προηγούμενων ημερών.


Και μην ξεχνάς∙ ο χειρότερος εχθρός είναι η πόρτα! Τόλμησε να βγεις από το σπίτι, έστω και για ένα απλό περπάτημα. Αν έχεις ήδη ξεκινήσει το τρέξιμο, θα διαπιστώσεις ότι τις περισσότερες, αν όχι όλες τις φορές που θα βγεις για να περπατήσεις, θα πιάσεις τον εαυτό σου μετά από λίγα λεπτά να τρέχει και πάλι! Παράλληλα θα έχεις ήδη κάνει το πρώτο βήμα, για την πραγμάτωση του ονείρου κάθε δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Να τρέξεις Μαραθώνιο…

Προσπέρασε την όποια δικαιολογία λοιπόν, εφόσον σου το επιτρέπει κυρίως το σώμα και ο νους, και μην το αναβάλλεις άλλο για αύριο ή μια επόμενη ημέρα…

Βγες για τρέξιμο σήμερα!