Συμβουλές για ποδηλασία στο βουνό

Η ποδηλασία είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και παραμένει μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Μια υπέροχη λύση για να απολαύσετε τη φύση είναι να κάνετε ποδήλατο στο βουνό. Θα έχετε την ευκαιρία να επαναφορτιστείτε με θετική ενέργεια, αξέχαστες εμπειρίες και ταυτόχρονα να διατηρήσετε καλή φυσική κατάσταση. Περάστε ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο στα βουνά με την οικογένεια και τους φίλους σας, οργανώνοντας ορεινή ποδηλασία. Για αρχάριους που αγαπούν την ορεινή ποδηλασία, έχουμε ετοιμάσει συμβουλές για ασφαλή οδήγηση, καθώς και προτάσεις για διαδρομές ποδηλασίας στο βουνό. Για αρχάριους, προτείνουμε να ξεκινήσετε με ελαφρύτερο έδαφος και να αυξήσετε σταδιακά την εμπιστοσύνη σας στο ποδήλατο, μεταβαίνοντας σε πιο δύσκολο και πιο απότομο έδαφος.

Σωστή στάση πάνω στο ποδήλατο

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε σωστή στάση κατά την ποδηλασία στο βουνό. Βοηθάει να είστε χαλαροί, ώστε τα άκρα σας να απορροφούν τους κραδασμούς από την ανισότητα του ορεινού εδάφους. Το βάρος του σώματος πρέπει να κατανέμεται κεντρικά στο ποδήλατο, με το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τα πόδια. Είναι λάθος το βάρος του σώματος να είναι πίσω από το κάθισμα. Θυμηθείτε: ποτέ μην γέρνετε προς τα εμπρός όταν το έδαφος είναι κατηφορικό.

Συγκεντρωθείτε στο δρόμο

Να είστε προσεκτικοί με τις μεγάλες κλίσεις, με τις ρίζες και τις αιχμηρές πέτρες κατά μήκος της διαδρομής. Όταν οδηγείτε ποδήλατο στο βουνό, μπορεί να προκύψουν ξαφνικά πολλές καταστάσεις που μπορεί να σας οδηγήσουν να χάσετε τον έλεγχο και να πέσετε. Να κοιτάζετε πάντα μπροστά προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Επιλέξτε σωστά τις ταχύτητες στο ποδήλατο

Σημαντικά λάθη συμβαίνουν όταν οδηγείτε με ταχύτητες που δεν είναι κατάλληλες για την κλίση. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείτε χαμηλή ταχύτητα κατά την κατάβαση ή σε επίπεδο έδαφος, καθώς και υψηλή κατά την ανάβαση. Το ιδανικό είναι να έχετε 80-90 στροφές το λεπτό, δίχως να αισθάνεστε δυσκολία στην οδήγηση.

Χρησιμοποιείτε σωστά τα φρένα

Ένα λάθος που κάνουν οι αρχάριοι είναι το να πατάνε τα φρένα συνεχώς. Αυτό τα φθείρει γρήγορα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα εξαρτήματα. Όταν περνάτε εμπόδια, πρέπει να αφήνετε τους τροχούς να κινούνται ελεύθερα και ομαλά. Να κοιτάζετε μπροστά, ώστε να εντοπίζετε από νωρίς κάποιο πιθανό εμπόδιο. Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τις στροφές.

Σας παρουσιάζουμε επιλεγμένα μοντέλα ποδηλάτων Omega Bikes, τα οποία θα είναι μαζί σας στις περιπέτειες.

Σχετικά με τα Omega Bikes

Τα Omega Bikes ανήκουν ως brand στις μάρκες που έχει ως ιδιοκτησία του το Sport Depot. Κατασκευάζονται στην Ευρώπη από εργοστάσια με χρόνια παράδοση και διαθέτουν σκελετό αλουμινίου, ταχύτητες Shimano. Tα Οmega Bikes δημιουργήθηκαν για μοναδικές περιπέτειες – όπως στην πόλη, έτσι και για το βουνό.

 
 

Στην ορεινή ποδηλασία υπάρχουν ανισόπεδα και εμπόδια, που μπορεί να σας κάνου να χάσετε τον έλεγχο του ποδηλάτου. Φορέστε οπωσδήποτε κράνος – προστατεύψτε το σημαντικό μέρος του σώματός σας – το κεφάλι.