ΤΡΙΑΘΛΟ - ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ “ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ” ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ

Δεν είναι λίγοι οι αθλητές που δεν αρκούνται σε ένα μόνο σπορ. Και είναι σύνηθες για τους λάτρεις του αθλητισμού, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες να αφιερώνουν τις προπονήσεις τους σε παραπάνω από ένα αθλήματα. Πολλοί από εσάς, επίσης, θα έχετε διαπιστώσει πως όταν φτάνετε να κατακτήσετε ένα στόχο, σχεδιάζετε ήδη τον επόμενο και όσο καταρρίπτετε τα ατομικά σας ρεκόρ, θέλετε να προσθέσετε και κάτι ακόμη, κάτι που θα σας δώσει την ίδια έκρηξη ντοπαμίνης που σας έδινε στην αρχή το αγαπημένο σας άθλημα. Για εσάς λοιπόν που νιώθετε αυτή την ανάγκη να ξεπεράσετε κάθε όριο και να εξαντλήσετε κάθε σωματικό και ψυχικό περιθώριο, εναλλάσσοντας αθλήματα, σας έχουμε βρει τον κατάλληλο άθλο! Το τρίαθλο “IRONMAN”.

Τί είναι το τρίαθλο;

Τί είναι όμως το τρίαθλο; Το τρίαθλο, όπως και άλλα πολυαθλήματα, αποτελείται από την εκπόνηση τριών διαδοχικών άθλων. Αυτά είναι η κολύμβηση, η ποδηλασία και τέλος το τρέξιμο!

Οι συμμετέχοντες πρέπει να αγωνιστούν σε αυτά τα αθλήματα, συνήθως με τη σειρά που τα αναφέραμε και χωρίς ενδιάμεσο διάλειμμα παρά μόνο για να αλλάξουν εξοπλισμό ή ενδυμασία ανάλογα με τη δραστηριότητα που ακολουθεί! Η ιστορία του δε μας πάει πολύ πίσω, αφού μόλις την αρχή του 1900 εμφανίστηκε στη Γαλλία το τρίαθλο σε μια πρωτόλεια μορφή για να ακολουθήσουν 70 χρόνια παραλλαγών ακόμη, έτσι ώστε να πάρει την τελική του μορφή το 1970 και να κάνει το ντεμπούτο του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ.

Οι αποστάσεις

Υπάρχουν πολλά είδη τριάθλου. Τα πιο δημοφιλή ωστόσο είναι:

Τα αγωνίσματα

Κολύμβηση: Μπορεί να γίνει σε λίμνη ή θάλασσα και οι αθλητές κάνουν πιο συντηρητικές και προσεκτικές κινήσεις με τα πόδια τους σε σχέση με άλλους κολυμβητές, έτσι ώστε να κρατήσουν δυνάμεις για τα επόμενα αγωνίσματα. Παράλληλα εξασκούνται σε ένα είδος κολύμβησης που τους επιτρέπει να βγάζουν το κεφάλι έξω από τη θάλασσα για να έχουν την ικανότητα να δουν τα διάφορα σήματα και σημαδούρες στο νερό.

Ποδηλασία: Όσον αφορά την ποδηλασία, συνήθως τα ποδήλατα είναι εξειδικευμένα και οι ποδηλάτες κάνουν πετάλι με μεγαλύτερο ρυθμό για να μην επιβαρύνουν και πάλι τα πόδια τους!

Τρέξιμο: Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το Μαραθώνιο που ακολουθεί είναι πως τις προηγούμενες ώρες έχει ήδη ταλαιπωρηθεί το σώμα από το κολύμπι και την ποδηλασία! Μετά από τόσες ώρες έντονης άσκησης, θα παρατηρήσει κανείς μια πρωτόγνωρη αδυναμία στα πόδια και μια επώδυνη αίσθηση στους μηρούς κατά τα πρώτα μέτρα του αγώνα τρεξίματος, όπως και το γεγονός πως τρέχει πιο αργά από ότι στις συνηθισμένες προπονήσει. 

Οι μεταβάσεις

Εκτός από τους χρόνους στα αθλήματα που προαναφέρθηκαν χρειάζεται ο αθλητής να κερδίσει χρόνο και κατά τις αλλαγές από το ένα άθλημα στο άλλο, καθώς αλλάζει τον εξοπλισμό ή και την ενδυμασία. Επομένως οι τριαθλητές προπονούνται και στις γρήγορες αλλαγές και κυρίως σε αυτήν από την ποδηλασία στο τρέξιμο!

Ποιός μπορεί να προπονηθεί για το τρίαθλο IRONMAN;

 Όλοι μας έχουμε τρέξει, κολυμπήσει και κάνει ποδήλατο. Συνεπώς σε λογικά πλαίσια μπορούμε όλοι μας να κάνουμε και μια μικρή προπόνηση στις παραπάνω δραστηριότητες, κυρίως αυτές τις ζεστές ημέρες που οι περισσότεροι βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα ακόμη και οι αρχάριοι… Όμως όσον αφορά τη συμμετοχή μας σε ένα τρίαθλο IRONMAN, εκεί χρειάζεται η πρότερη ενασχόληση με τον αθλητισμό, τουλάχιστον τους τελευταίους 6 μήνες και σίγουρα μία εξέταση από το γιατρό μας.
Παρατηρώντας τους αθλητές του τριάθλου θα διαπιστώσει κανείς ότι οι περισσότεροι ξεκίνησαν μόνο με τρέξιμο και όταν κατακτούσαν στόχους και αποστάσεις, επιθυμούσαν κάτι παραπάνω. Και έτσι σιγά σιγά γεννήθηκε η επιθυμία να ξεπεράσουν τα όρια και τις αντοχές τους, σωματικές και ψυχικές.

Υπάρχει όμως και μια μικρή μερίδα ανθρώπων που ξεκινούν το τρίαθλο ουσιαστικά από το μηδέν, θέλοντας έτσι να εκπληρώσουν έναν ευσεβή πόθο ή κάποια υπόσχεση που έχουν κάνει στον εαυτό τους.

Όπως και να έχει η σημαντικότερη απαίτηση που έχει το IRONMAN έγκειται στα ψυχικά αποθέματα… Σε εκείνο το σημείο που το σώμα σου εγκαταλείπει και οδηγεί μονάχα το μυαλό και η ψυχή, η θέληση για να εκπληρώσεις το σκοπό σου.

 Έτσι λοιπόν οι αθλητές του Τριάθλου πέρα από την κοπιώδη προπόνηση του σώματος χρειάζεται να ασκηθούν και νοητικά! Πρέπει να δουλέψουν την υπομονή, επιμονή τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους. Χρειάζεται να εξασκηθούν ενάντια στην παραίτηση και στην έλλειψη αυτοπεποίθησης ή τη νευρικότητα.

Αναγκαίο, λοιπόν, κλείνοντας αυτή την ενότητα είναι να μάθουν πώς να ελέγξουν το μυαλό τους και να μπορέσουν παραμείνουν συγκεντρωμένοι στον αγώνα και τις επιδόσεις τους.

Πέρα από τους ψυχολόγους που μπορεί να ενισχύσουν τη νικητήρια συμπεριφορά στο τρίαθλο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η πρακτική της γιόγκα, η οποία με “πνευματικές” ασκήσεις προετοιμάζει σιδερένιους τριαθλητές.

Τί εξοπλισμό χρειάζομαι για το Τρίαθλο;

 

Σε αγωνιστικό επίπεδο μπορείς να βρεις ειδικό εξοπλισμό για το άθλημα, ειδικά ολόσωμα μαγιό που διατηρούν το σώμα ζεστό ακόμη και σε χειμερινές θερμοκρασίες, ένα ειδικά κατασκευασμένο για τρίαθλο ποδήλατο, κράνος και παπούτσια για το ποδήλατο, αλλά και ένα δεύτερο ζευγάρι για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Όλα αυτά μπορεί και να στοιχίσουν σχεδόν 10.000€!

Για εσένα που ξεκινάς όμως τώρα, σου έχουμε τη λύση μπορείς να ξεκινήσεις με ένα απλό μαγιό, κατά προτίμηση εφαρμοστό, γυαλάκια και σκουφάκι, ένα ποδήλατο και παπούτσια μιας πιο οικονομικής γραμμής!

Αυτό που στο οποίο χρειάζεται να επενδύσεις έτσι κι αλλιώς είναι ένα καλό κράνος, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική σου ακεραιότητα!