Ξεκινήστε να τρέχετε για την υγεία σας, αποφεύγοντας κάποια λάθη.

pixabay.com

Το τρέξιμο είναι ένα προσιτό και μαζικό άθλημα και μια εξαιρετική ευκαιρία να διατηρηθείτε σε φόρμα, λαμβάνοντας υπόψιν τον ελεύθερο χρόνο σας. Δεν απαιτεί ακριβό εξοπλισμό και μπορείτε να τρέξετε οπουδήποτε. Με το τρέξιμο θα διαμορφώσετε το σώμα σας, θα ενισχύσετε το καρδιαγγειακό σύστημά σας και θα επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, θα κάψετε θερμίδες και θα ενισχύσετε την αντοχή σας. Επιπλέον, η άσκηση θα σας κάνει πιο ενεργητικούς και θετικούς. 

Πριν όμως ξεκινήσετε με προγράμματα γυμναστικής και στόχους, λάβετε υπόψιν ότι πρέπει να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να τρέχει με τη σωστή τεχνική και να έχετε επίγνωση πως αυτή η περίοδος είναι προπαρασκευαστική. Απολαύστε την προπόνηση ως ένα ευχάριστο κομμάτι της ημέρας, για να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα.

pixabay.com

Στις ακόλουθες γραμμές, ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε μερικά από τα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι δρομείς. 

Για να τρέξετε, χρειάζεστε ένα ζευγάρι κατάλληλα παπούτσια και ρούχα. 

Η αγορά προσφέρει μια ποικιλία παπουτσιών, συνδυάζοντας τεχνολογίες και υλικά για άνετο τρέξιμο, είτε σε αστικές συνθήκες, σε τραχύ έδαφος, σε μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις.

Στα παπούτσια για τρέξιμο στην πόλη, το πάνω μέρος είναι συνήθως κατασκευασμένο από ύφασμα πλέγματος για τον απαραίτητο εξαερισμό, καθώς και διάφορες τεχνολογίες για άνεση και στήριξη των ποδιών. Στην ενδιάμεση σόλα, οι τεχνολογίες αποσκοπούν στο να μαλακώσουν το πάτημα και να αποκαταστήσουν την ενέργεια και η εξωτερική τους σόλα από καουτσούκ , εκτός από την πρόσφυση, είναι και ανθεκτική στη φθορά.

Τα ρούχα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα για ταχύτερη εξάτμιση. Οι κυρίες δεν πρέπει να ξεχνούν τον αθλητικό μπουστάκι με το κατάλληλο επίπεδο υποστήριξης.

Όταν επιλέγετε ρούχα για τρέξιμο, λάβετε υπόψιν τις καιρικές συνθήκες και την ένταση της προπόνησης.

Όταν είστε αρχάριοι στο τρέξιμο, ο στόχος σας είναι να δημιουργήσετε μια συνήθεια, γι 'αυτό προγραμματίστε τις αθλητικές σας δραστηριότητες. Εάν έχετε τραυματισμούς και άλλα προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Στην αρχή της προπόνησης, αφιερώστε τουλάχιστον πέντε λεπτά για να ζεστάνετε ολόκληρο το σώμα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια. Στη συνέχεια, ξεκινήστε με περπάτημα και μετά προχωρήστε στο τρέξιμο με αργό ρυθμό. Εάν δεν είστε σε φόρμα ή δεν έχετε προπονηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε τις πρώτες εβδομάδες προπόνησης κάντε εναλλάξ περπάτημα και χαλαρό τρέξιμο, το πρώτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το δεύτερο. Με το πέρασμα των εβδομάδων, μειώστε τη διάρκεια του περπατήματος.

pixabay.com

Ξεκινήστε με μια προπόνηση 20 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τα διαστήματα του τρεξίματος, μέχρι να μην αισθάνεστε πλέον την ανάγκη να περπατάτε. Το τρέξιμο ιδανικά να είναι αργό και σταθερό σε ρυθμό στην αρχή. Μην προσπαθήσετε να τρέξετε γρήγορα την πρώτη φορά και μην κάνετε το λάθος να παραλείψετε την προθέρμανση. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, παρακολουθήστε την κατάστασή σας και τη συνολική σας πρόοδο. Για τον ρυθμό, σκεφτείτε να μπορείτε να πείτε ολόκληρες προτάσεις χωρίς πρὀβλημα στην αναπνοή. 

Θέστε στόχους για κίνητρο, αλλά μην τους αφήσετε να είναι πολύ φιλόδοξοι ή ανέφικτοι. Στο τέλος της προπόνησης, μειώστε το ρυθμό σταδιακά κάθε 10 μέτρα μέχρι το κανονικό περπάτημα και μόνο στη συνέχεια σταματήστε. Μην σταματάτε απότομα το τρέξιμο. Κάντε το ίδιο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και πρέπει να ξεκουραστείτε. Μετά την προπόνηση, αφιερώστε χρόνο για διατάσεις.

pixabay.com

Είναι σημαντικό να μάθετε τη σωστή τεχνική του τρεξίματος και της αναπνοής. Μόνο όταν αισθάνεστε άνετα να τρέχετε για 20-30 λεπτά με αργό ρυθμό, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε την απόσταση, αλλά όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε τη συχνότητα, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι το σώμα χρειάζεται χρόνο μεταξύ των προπονήσεων για να ανακάμψει. Εάν αισθάνεστε πόνο, κάντε ένα μικρό διάλειμμα από το τρέξιμο και εάν δεν φύγει, συμβουλευτείτε επίσης έναν γιατρό. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλάξτε το ρυθμό, αλλάξτε διαδρομές, ακούστε μουσική για να ξεφύγετε από τη μονοτονία και να μην βαρεθείτε.

pixabay.com

Εάν ο μακροπρόθεσμος στόχος του τρεξίματος δεν είναι να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και τη σωματική σας δραστηριότητα, αλλά να χάσετε βάρος, τότε μην βιαστείτε να το πετύχετε από αρχή. Το σημαντικό είναι να αρχίσετε πρώτα να τρέχετε με τη σωστή τεχνική. Γενικότερα μην υπερεκτιμάτε το τρέξιμο ως μέσο για να χάσετε βάρος. Για να έχετε το αποτέλεσμα αυτό, πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη δίαιτα και να καταφέρετε να κάνετε προπόνηση μεγαλύτερης διάρκειας, έχοντας τους κατάλληλους καρδιακούς παλμούς. Αν θέλετε να τρέξετε, μην βρίσκετε δικαιολογίες, βρείτε χρόνο και ξεκινήστε!